Обикновено, идеалната влажност в помещение за хора, е някъде между 40 и 60%. Всички други стойностти над тези могат да създадат почва за развъждане на бактерии и алергени, което се дължи на високото съдържание на влага във въздуха, но в действителност, същото се отнася и за условия на ниска влажност. Липсата на влага означава сух въздух, който може да причини инфекции и сухота на гърлото, сърбеж по кожата и очите, тотален дискомфорт. Всички сме страдали от дразнещ сърбеж по груба, зачервена, суха кожа и често хвърляме вината върху марка душ-гел, който използваме или върху дразнещия пуловер, но истината е, че сухата кожа – едно от най-честите кожни оплаквания е причинено от липса на достатъчно влага.

Този проблем лесно се лекува в рамките на дома или офиса, така или иначе, с използването на овлажнители.

Овлажнителите не са толкова добре познати, колкото техните прочути братовчедиобезвлажнителите /или т.н. влагоуловители/ , но те са също толкова полезни за създаване на удобна, здравословна среда за живот и работа. Както за намаляване на риска от инфекции и заболявания, свързани със сухия въздух, така също овлажнителите могат да предпазят конструкциите от твърда дървесина в много модерни жилища, често използвани за изработването на подове, стълбища, парапети и шкафове. Скъпите и ценни за нас мебели може лесно да се напукат, ако са изложени на прекалено сух въздух за дълги периоди от време. Овлажнителите се предлагат в различни формати, размери, екстри и дизайн.

Кой/Какъв овлажнител трябва да си купя?

Всички овлажнители ще добавят вода към атмосферата или чрез вряща вода за образуване на пара, освобождавайки много фини капчици влага, която се изпарява или чрез изпаряване на вода от навлажнена повърхност, през която се издухва въздух.

Изборът на овлажнител ще зависи от вашата конкретна нужда, средствата, които можете да заделите и вашето приемливо ниво на поддръжка. Ето един кратък преглед на основните видове Овлажнители:

Ултразвукови пулверизиращи Овлажнители 

    

Най-евтиният домашен овлажнител често е ултразвуковият овлажнител, тип мъгла (модел U7146) . Тези уреди съдържат един резервоар за вода и вибрираща пластина. Интензивните вибрации, причинени от бързо вибриращата пластина, са причина водата да се пулверизира в мъгла, пренасяна във въздуха. Един вентилатор издухва тази мъгла в помещението и ефекта е видим.

Тези уреди са евтини и също така, консумират малко енергия по време на работа.

Модерните ултразвукови овлажнители са комбирирани с технология, която предотвратява освобождаването на прах от водата (модели U200, U7147 или U650) . Висококачествените ултразвукови овлажнители използват деминерализираща касета, която абсорбира минералите от водата, преди тя да бъде превърната в мъгла. Това е много ефективно, докато касетите от време на време се подменят, следвайки инструкциите на производителя. Тези модели съвременни овлажнители струват повече, тъй като по изпълнение и по характеристики са много над евтиния обикновен ултразвуков овлажнител.

Овлажнители на пара (топла)

Парните Овлажнители предоставят много стриктен контрол на влажността, като топлината, създаваща парата, която може бързо да се увеличава или намалява, в съответствие с влажността на помещението. За осигуряване на този контрол, те трябва да бъдат използвани свързани с влагомер за измерване на относителната влажност. Той върши същата работа, като термостата, но вместо система за контрол на температурата на затопляне или охлаждане, системата контролира овлажнителя или влагоуловителя за поддържане на влагата в помещението.

Парните Овлажнители (Овлажнители с топла пара)осигуряват много хигиеничен контрол на влажността, като затоплянето на водата убива всички микроби и освободената влага е стерилна (S150 и S450). Един парен овлажнител е идеалният избор за всеки с распираторно заболяване, за повишаване на влажността в детски ясли/детски помещения или за борба със симптомите на силна кашлица и затруднено дишане, обикновено при децата. Тези уреди, ако се използват в детски ясли/помещения, трябва да бъдат разположени на място, недостъпно за деца, тъй като отделената пара е очевидно гореща.

Този овлажнители може да бъдат по-евтини за закупуване, в сравнение с други видове. Уред, който включва и влагомер, може да струва малко повече, но има предимството, че няма да позволи преовлажняване на помещението.

Недостатък при използването на парен овлажнител, е че той консумира повече енергия отколкото пулверизиращият или изпарителният Овлажнител. Един парен овлажнител може да консумира мощност до 800W на час, докато един уред от изпарителен тип ще консумира само между 10-20W.

Овлажнители с изпаряване

Един изпарителен овлажнител вкарва вода във въздуха, като позволява на влагата просто да се изпарява. Така се консумира много малко енергия и това е един хигиеничен начин за овлажняване, тъй като не се освобождават аерозолни капчици. Всички прахови частици, съдържащи се във водата ще останат в овлажнителя след изпаряване на водата, така че никаква прах няма да се изхвърли в помещението. Този тип система, също така е много тиха и може да се използва във спалня или други подобни тихи места. Има два основни типа изпарителни овлажнители.

        

По-традиционният тип използва порести филтри, които непрекъснато се овлажняват и през които въздухът се изтласква с един вентилатор. При преминаване на въздуха през мокрия филтър, той улавя вода и оптимално се овлажнява (модели Е2441 и Е2251) . Основният недостатък на този тип уреди, е че филтрите трябва редовно да се подменят. Въздухът в един дом може да бъде доста замърсен с прах, кожа, коса и други частици. Тези частици ще се събират в овлажнителя и ще остават върху филтъра, тъй като въздухът преминава през него. Предимството е, че въздухът се почиства, но това означава, че филтрите трябва регулярно да се подменят или ще започнат да миришат.

Комбинирани Овлажнители с измиване на въздуха (2 в 1)

Вместо изпарителни филтри, този тип овлажнител включва много въртящи се дискове, които се въртят в резервоар с вода. Един вентилатор засмуква въздух в уреда и го изтласква между влажните въртящи се дискове, където той улавя вода и оптимално се овляжнява преди да се върне обратно в помещението (модели 1355N, 2055D или W490) .

Тъй като дисковете са изработени от закалена пластмаса, този тип уред не изисква подмяна на филтри. Дисковете трябва просто да се извадят от уреда и да се почистят. Най-добрите модели позволяват тези дискове да се мият в съдомиялна машина.

Почистването ще трябва да се извършва редовно, за да се поддържа хигиеничност на работата, а честотата на почистване зависи от качеството на въздуха в помещението.

        

Овлажнителите с въздушно измиване имат всички предимства на ниски експлоатационни разходи и пречистване на въздуха, без постоянен ангажимент за закупуване на консумативи. Недостатъкът е, че един качествен овлажнител с въздушно измиване, ще струва повече при закупуване, отколкото един изпарителен овлажнител базиран на филтри, но вземайки предвид спестяванията от консуматив, разликата в цената може скоро да се компенсира.

Към комбинираните уреди можем да причислим и модела 2071, който има НЕРА и Карбонов филтър за пречистване на въздуха и същевременно два резервоара за овлажняване на въздуха. Този модел е особено подходящ за хора страдащи от алергии и респираторни заболявания.

Pin It on Pinterest