1. Безопасен ли е Озонът?

Да, използван правилно, както всичко друго, Озонът е безопасен.

Да, вдишването на прекалено високи нива на Озон не е добро за вас. Ниските нива на озон са навсякъде около нас и са безопасни при дишане. Трябва да се прави разлика в това, за какво се прилага Озона. За отстраняване на силни миризми, за изтребване на бактерии и за унищожаване на мухъл, е важно да се изпълни Ударна Доза Озониране САМО в ПРАЗНИ ПОМЕЩЕНИЯ !

Когато Вие НЕ сте в помещението през това време, е напълно безопасно да използвате всякакво ниво на озон, докато чакате Озонът да се превърне обратно в Кислород и влезе отново в помещението, което отнема само около един или два часа.

Тъй като Озонът е съставен изцяло от Кислород, той може да се превърне обратно в Природен Кислород, след като процесът на озониране е завършен. Ето защо, докато високите нива на Озон са токсични, за кратко време Озонът се превръща обратно в не-токсичен Кислород.

Така че, когато четете предупреждения относно Озона, разберете, че те се отнасят само за прекалено високи нива в ЗАЕТИ ПРОСТРАНСТВА. Tези предупреждения нямат AБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОЗОН В НЕЗАЕТО ПОМЕЩЕНИЕ !

Високите нива на Озон са абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за унищожаване на бактерии, мухъл и имат способността да отстраняват силни миризми. Не забравяйте, че ако не постигнете тоскичност в едно НЕЗАЕТО ПОМЕЩЕНИЕ, вие НИКОГА няма да сте в състояние да дезинфекцирате това помещение от мухъл и бактерии. Дефиницията на токсичност означава унищожаване. Без токсичност няма да можете да унищожите бактериите и мухъла.

Oзонът може също да бъде безопасно използван за пречистване на въздуха в заети помещения.

Концентрации на Oзон от 0.05 ppm, са в рамките на най-препоръчваните нива на експозиция, при нивата за пречистване на въздуха.

Обичайният въпрос е „Как да разбера дали във въздуха има твърде много озон“? Когато Озонът достигне високо ниво, започва да дразни синусовите пътища, възпалява гърлото и е възможно да получите главоболие. Ако това се случи, просто променете нивото на Озон или изключете уреда. Mного хора се притесняват от използването на озонатор, защото той може да произведе по-високи нива от препоръчваните нива на експозиция.
Помислете за тази аналогия:

Вие можете да шофирате със скорост от 140 км/час, 
Но не можете да шофирате толкова бързо по улица минаваща покрай училище или детска градина ! 

Ако вашата кола не може да преодолее една „безопасна“ скорост от 40 км/час, тя ще се счита за безполезна, тъй като не можете да я карате по магистралата!

Oзонаторите, които могат да произвеждат САМО „безопасни“ нива на Озон, са БЕЗПОЛЕЗНИ за премахване на упорити миризми, изтребване на бактерии или унищожаване на мухъл, тъй като те не могат да изпълнят Ударна Обработка с Високо Ниво на Озон.

Ако имате НЯКАКВО съмнение за озоновата безопасност, можете просто да използвате Озон, когато не сте в помещението и да настроите таймера да изключи апарата преди да влезете отново в помещението. Ние гарантираме, че помещението ще мирише по-свежо и по-чисто, отколкото когато и да било преди.

С други думи, мощните озонни генератори работят толкова добре, че Вие дори не трябва да бъдете в помещението, когато работят, за да забележите техния почистващ ефект ! 

2. Какъв вид Озонатор ни е необходим? Защо не направите списък с производителност на кв. метър на вашите модели?

Когато един производител прави списък на производителността за квадратура, това е безмислено, тъй като той може да припише каквато и да е производителност на своите апарати!ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да се сравняват озонните генератори, е сравняване на милиграми произведен озон на час. Tова е единственият начин да се прецени мощността на апарата. Ако един производител не направи списък на производителността на озон в милиграми на час, НЯМА начин да сравнявате неговите апарати и той вероятно ще скрие ниската производителност на своите уреди !

Как може един производител да Ви даде производителността за квадратура, когато той дори не знае какво точното ниво на замърсяване при Вас?

Производителността за квадратура, посочена от други производители, е без значение ! Общото производство на озон в мг/час е от значение!

За пречистване на въздуха в малки помещения, препоръчваме до 100 мг/час, за пречистване на въздуха в по-големи помещения и унищожаване на лек мухъл, препоръчваме 500 – 800 мг/час; за унищожаване на мухъл и силни миризми, препоръчваме по-мощен апарат от 1000, 2000 и повече мг/час. В инструкцията за изпозване на всеки уред има таблица с препоръчителни стойности на излъчван Озон спрямо съответната кубатура на дадено помещение.

3. Вашите Озонатори и Йонизатори ли са?

Да, всички наши озонни-генератори произвеждат отрицателни йони, но не толкова много,в сравнение с един стандартен йонизатор. Изходящата продукция на повечето йонизатори е над 1,000,000 дo 10,000,000 на куб.см.
Свежият въздух на открито има 200 дo 500 йони на куб. см., въздухът в затворени помещения има 100 дo 200 на куб.см. и горският въздух ще има 1,500 дo 5,000 йони на куб.см.
Нашите oзонни-генератори произвеждат приемливи нива на отрицателни йони от около 10,000 дo 30,000 на куб.см., което е повече от достатъчно, за да се извлекат положителните ползи от отрицателната йонизация.

4. Къде в помещението да поставим Озонатора?

Ако използвате Озон за пречистване на въздуха, препоръчва се озоновият пречиствател да бъде поставен на високо място в другата страна на помещението, за да може озоновият апарат да пречиства въздуха между Вас и самия него.

Идеята е, да се пречиства въздуха, а не да се вдишва Озон директно от апарата. Поставянето на уреда високо в помещението, помага за по-равномерно разсейване на Озона в цялото помещение. Oзонът, природно е по-тежък от въздуха, така че естествено, ще се спуска ниско, надолу към земята. Използването на бавно-движещ се вентилатор, като таванен вентилатор, може също да спомогне за разсейване на Озона в помещението.

Ако озонния-генератор ще се използва в празно помещение, в режим ударна обработка за унищожаване на мухъл, бактерии или миризми, уредът трябва да бъде поставен най-малко на височината на една маса или по-високо.

Никога не поставяйте Озонатора върху пода !

5. Синдромът “Болна сграда”

Какво е синдром „болна сграда”?

Синдромът „болна сграда”(СБС), е резултат от проблем със замърсяване на вътрешния въздух, понякога причинен от проблеми с мухъл.

Какви са симптомите на СБС ?

Обичайните симптоми включват дразнене в очите, носа и гърлото, главоболие и умора. Симптомите обикновено се разсейват, когато обитателите напуснат заразената сграда.

Какво причинява СБС?

Някои микроорганизми влияят отрицателно върху тялото. До този момент, изследванията показват две гъбички, Penicillium и Stachybotrys, свързани с този синдром. Tези гъбички (мухъл), обикновено се развиват и причиняват проблеми с въздуха, когато строителни материали, като стени и постелки, се намокрят. В комбинация със замърсена околна среда, смъртоносните гъбички се развиват.

Какво може да се направи, за предотвратяване настъпването на синдрома СБС?

Проверявайте дома си, за да се убедите, че няма спукани водопроводни тръби или течове от покрива, които могат да доведат до съществено развитие на мухъла. Убедете се, че домът Ви е колкото е възможно водоустойчив, за да се намали влажността вътре в сградата.