Знаете ли…?
…въздухът е от основно съществено значение за живота!

Ние вдишваме 12.000 литра въздух в дробовете си. Ние вдишваме и издишваме 20.000 пъти всеки ден, но не прекарваме много време на свеж горски въздух. Напротив, прекарваме 90% от времето си в затворени помещения. Докато обръщаме внимание на здравето си, обмисляйки нашата диета, повечето от нас са безразлични към качеството на въздуха, който дишаме.

Знаете ли…?
…въздухът на една оживена градска улица е двадесет пъти по-добър, отколкото във Вашия офис!

Ние прекарваме 90% от времето си в затворени помещения, където има до 20 милиона (твърди) частици на 10 куб. фута въздух в помещението. Сухият или замърсен вуздух може да причини тежки вреди за нашето здраве. Американската Агенция за Опазване на Околната Среда класифицира въздуха в затворени помещения, като една от петте най-опасни заплахи на околната среда за нашето здраве. Пречистването и овлажняването на въздуха трябва да играят ключова роля в усилията ни да получим оптимален климат в затвореното помещение, за защита на нашето здраве.

Знаете ли…?
…броят на страдащите от алергия нараства драстично с повишаване замърсяването на въздуха!

Немският Център за Алергии и Астма установява, че приблизително 30% от децата на възраст до 12 години, страдат от алергии. Една от основните причини е увеличаването на замърсяването на въздуха.

Потенциални последици от нечист въздух

Основни области на отлагане и усвояване

Вредни вещества

Въздушни частици, полени

Прах, навлизащ в белите дробове

Поемани частици от пари и газове

Въздухът, който дишаме, е пълен с вредни вещества и условията се влошават всеки ден. Домашен прах, акари, полени, животински пърхот, тютюнев дим и други примеси, насърчават алергичните реакции и респираторните заболявания. Сухият въздух увеличава броя на частиците, които се движат около нас в дома ни. Ето защо, подходящо овлажненият въздух предотвратява движението на частиците в дома. Потенциални последици от лошо овлажнен въздух: Главоболие, световъртеж, течение от раздразнен нос, гадене, стеснен респираторен тракт (дихателни пътища), алергии, астма, увреждане на белите дробове, възпаление на кожата и очите.

Знаете ли…?
…вие ще работите най-добре при нива на влажност между 40% и 60%!

Когато влажността в помещението е на идеалното ниво, ние се чувстваме добре. В състояние сме да се концентрираме по-добре и броят на грешките и авариите драстично намалява.

Оптимална хигиена на въздуха в помещението 

Медицинските експерти препоръчват относителна влажност на въздуха между 40 и 60 процента. При тези нива, нашите сетива ни казват, че въздухът в помещението е идеално овлажнен. Това ниво на влажност е идеално за нашето здраве, за животните и растенията в помещението, за мебелите, музикалните инструменти и много повече.

Знаете ли…?
…по негово време, Страдивариус не се е страхувал от нищо друго повече, отколкото от сухия въздух!

Световно известният италиански производител на цигулки, е знаел това. Сухият въздух не само е бил вреден за здравето му, но е оказвал влияние върху качеството на инструментите, които е произвеждал и ние също знаем това. Сухият въздух, също така, стресира домашните любимци и домашните растения, насърчавайки образуването на прах и електростатично зареждане на тъкани, изработени от синтетични влакна, килими и пластмасови подови покрития, поврежда мебелите, изработени от дърво и паркет, включително дървено дюшеме. Чувствителното електронно оборудване може да бъде повредено след ремонт.

Знаете ли…?
…отварянето на прозорците през зимата не овлажнява въздуха в помещението! 

Най-вече през зимата, много хора се опитват да овлажнят въздуха, отваряйки прозорци, но този инстинкт е погрешен! Тъй като студеният въздух отвън не може да задържи много влага, отварянето на прозорци дори повече изсушава въздуха, засилвайки проблема. Отварянето на прозорци осигурява нахлуване на свеж кислород в помещението. Това е особено важно през зимата. Въпреки че въздушният поток, нахлуващ в помещението през зимата, може да бъде много свеж, той не съдържа достатъчно влага, за да овлажни топлия въздух в помещението. Ако към въздуха не се добави влага изкуствено, той ще се опита да утоли жаждата си, поемайки влага от нашата кожа, лигавиците, растенията, дървените мебели и т.н. За да поддържаме приемливо ниво на влага във въздуха по време на студения сезон, ние се нуждаем от употребата на подходящ овлажнител на въздуха.

Знаете ли…?
… превантивните мерки могат да забавят или предотвратят появата на алергия!

При около 50% (!) от децата, при които съществува наследствен риск, превантивните мерки могат да повлияят върху появата на алергия. Независимо от установяване на фамилната алергична история и осигуряване на добра диета за новороденото бебе и бъдещите майки, превантивните мерки трябва също да включват избягване, отстраняване или намаляване на екологичните фактори като тютюнев дим, животински косми, прах от акари, спори и цветен прашец (полени).

Знаете ли…?
…сенната хрема има малко или нищо общо със сеното!

Сенната хрема се базира на основно неразбиране на имунната система на човека. Защитната система на страдащия от алергия, го предпазва от цветен прашец, което теоретически нито е опасно, ните е вредно за по-голяма част от хората. В действителност, защитната система взима лошо решние. Тя си мисли, че е застрашена и се бори срещу цветния прашец с всички налични средства.

Знаете ли…?
…днес, всяко трето отсъствие от работното място, се основава на заболяване на дихателните пътища!

Сухият въздух причинява изсъхване на мембраните на вашата дихателна система, както и напукване на устните и смъдене на очите, насърчава инфекции и заболявания на дихателната система и предизвиква умора и лоша концентрация. Сухият въздух е огромен риск за здравето на хората. При това, чувството на неразположение, умора и липса на концентрация, означава че лигавиците в носа и дихателните пътища са застрашени и значително е увеличена податливостта им към инфекция. Тестове в детски градини са показали, че когато се използват овлажнители, отсъствията поради болест намаляват с 40%.

ПОЛЗИТЕ ОТ ОВЛАЖНЯВАНЕ

Подходящото овлажняване намалява дискомфорта, умората, гаденето.

Вдишването на сух въздух прави усвояването на кислорода и последващото му пренасяне в кръвоносната система, по-трудно. Умора, отпадналост, главоболие и намалени нива на концентрация, са симптоми на намален достъп на кислород.

Подходящото овлажняване намалява податливостта към настинки.

Самопочистващата функция на дихатената тръба, е засегната от сухия въздух. Последствията: повишена податливост към инфекции и заболявания на респираторния тракт.

Подходящото овлажняване намалява напукването на устните, сухите, зачервени очи и сухотата и сърбежа по кожата. 

Човешкото тяло съдържа до 60 процента вода. Когато въздухът около Вас е сух, той ще изтегли влагата от всеки наличен източник, включително човешките клетки, мембрани и дори Вашата кожа и устни, причинявайки изсъхване и възпаление. Добавянето на влага във въздуха елиминира необходимостта да се търси влага от други източници.

Подходящото овлажняване помага на Вашето бебе да се чувства и да спи по-добре.

Сухият въздух причинява дискомфорт и на най-малките хора. Подходящото овлажняване намалява количеството на прах във въздуха и изсъхването на дихателните пътища, което може да повлияе върху дишането и съня. Едно доволно бебе спи добре, осигурявайки спокойна нощ на всички в дома.

Подходящото овлажняване може да Ви помогне по-бързо да се възстановите от настинката. 

Всеки знае, че няма лек за общата простуда … все още. Въпреки това, подходящото овлажняване на въздуха може да облекчи сухите дихателни пътища и носните мембрани, което Ви позволява да почивате по-добре. Достатъчният сън дава възможност на тялото да се възстанови по-скоро.

Подходящото овлажняване намалява повреждането на дървените мебели и предмети.

Мебелите и други дървени предмети разположени в помещение със сух въздух изсъхват и евентуално ще се появят пукнатини. Това е фатално при мебели или паркет от висококачествена дървесина!

Подходящото овлажняване намалява нивата на запрашаване.

Влажността свързва праховите частици. Сухият въздух в едно помещение, е причина за нарастване на запрашаването, като състоянието се влошава от топлинни течения, създавани от фурната (готварската печка).

Подходящото овлажняване намалява негативния ефект на домашната околна среда върху музикалните инструменти.

Ниската влажност на въздуха в едно помещение ще причини разстройване на музикалните инструменти.

Подходящото овлажняване намалява статичния електрически заряд.

Влагата във въздуха предотвратява натрупването на статично електричество. През лятото въздухът е по-влажен и статичното електричество не се натрупва толкова, колкото през зимата, когато въздухът е по-сух. Статичното електричество, дори в малки количества, може да бъде дразнещо/досадно, когато зарежда дрехи, подови постелки, метални мебели, дръжки на врати и дори Вашата коса. В големи количества, статичното електричество може да бъде вредно за електронното оборудване/апаратура. Подходящото овлажняване на Вашия дом или офис може да намали или елиминира статичното електричество, намалявайки вероятността от повреда на чувствителното електронно оборудване.

Pin It on Pinterest